EN

písek seyček architekti

Rodinný dům Dobřichovice

Kategorie: Rodinné domy
Název: Rodinný dům Dobřichovice
Lokace: Dobřichovice, okres Praha-západ
Fáze: Realizace
Autoři: Ing. arch. Jiří Písek,
Ing. arch. Jan Seyček,
Ing. Jan Krauz
   
Datum: 2015–

Charakteristika

Návrh domu byl formován na několika neměnných skutečnostech, jako je tvar a orientace pozemku, návaznost na komunikace a okolní objekty, riziko povodní, neméně na vyjádřené představě klientů ať již o dispozičním či funkčním uspořádání nebo o celkové estetice domu. Pozemek má pravidelný obdélníkový tvar orientovaný delší stranou v ose severoseverozápad - jihojihovýchod.

Hlavní přístup je navržen z komunikace na kratší straně pozemku při jeho severní hranici. dům je situován v návaznosti na přístup v blízkosti severní hranice čímž je větší jižní část pozemku ponechána zahradě.

Navržený dům je tvořen dvěma hlavními částmi, dvoupodlažní obytnou hmotou situovanou v centru severní poloviny pozemku a jednopodlažní hmotou garáže umístěnou z východní strany domu. Tyto dvě části se přímo dotýkají, doplněny o další funkčně architektonické prvky spíše vytváří pocit vzájemného průniku. Jasné funkční rozdělení není vymezeno pouze tvarováním, nýbrž i barevným pojetím, kdy obytná část vyniká bílou fasádou zatímco garáž ustupuje do pozadí v šedém tónu.

Základ domu je navržen jako kompaktní racionální kvádr, na který navazují či z něj vystupují další hmoty odlišných funkcí, společně tak vytváří tvarově zajímavý a přesto jednoduše působivý celek. Severní fasáda domu je obohacena o výrazně vystupující rizalit skrývající vnitřní schodiště zdůrazněný šedou barvou. Z rizalitu vystupuje do strany markýza přecházející přes roh až na východní fasádu, kde je ukončena v nízké hmotě garáže. Všechny tyto tři prvky jsou společně s pergolou navrženou z jižní a západní strany domu barevně sjednoceny do jednotně působícího tvaru obepínajícího hlavní bílý kvádr.

Dům s garáží o zastavěné ploše 179 m2 má dvě podlaží. Ze severu je vedle vstupu do domu navržen i vjezd do garáže. V návaznosti na vstup je situováno zádveří, ze kterého je přístupná garáž a chodba obytné části. Z chodby je přístupný při jižní fasádě situovaný pokoj s koupelnou, technická místnost, samostatné WC, a obývací pokoj s kuch. koutem situovaný v západní polovině půdorysu. Z pokoje i obývacího pokoje je přímo přístupná venkovní terasa. Na chodbu volně navazuje schodiště, kterým je přístupné druhé podlaží, ve kterém jsou navrženy tři pokoje, šatna, koupelna a samostatné WC, vše obslouženo centrální chodbou. Všechny místnosti jsou podobně jako v prvním podlaží vhodně orientovány ke světovým stranám. Jeden z pokojů je navržen pro případné budoucí předělení na dva samostatné.

Rodinný dům Dobřichovice
Rodinný dům Dobřichovice Prohlédnout galerii

Návrat do kategorie
Rodinné domy